Hemsida för Ådalens Litteraturfestival

Hemsida för Ådalens Litteraturfestival

I augusti 2023 arrangeras Ådalens Litteraturfestival för första gången. Platsen är Sandslån, mitt i Ångermanälven i Kramfors kommun.

Och ska man starta en ny festival behöver man självklart en hemsida. Vi på Nestorville fick uppdraget och har nu släppt en första version som kommer att byggas ut och fyllas på allt eftersom programmet växer fram. Ett fantastiskt kul och hedrande uppdrag.

Grundare är författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal som själva driver festivalen i samarbete med nystartade Ådalens industrimuseum.

– För mig är det här ett sätt att ge tillbaka till Ådalen, säger Tove Alsterdal, vars senaste böcker Rotvälta och Slukhål utspelar sig i trakten.

– Litterära festivaler finns det gott om, men inte många som drivs av författare.

Mats Jonsson, som i sina serieromaner bland annat har skildrat uppväxt och förändring i Ådalen, flyttade hem för två år sedan. Tove Alsterdal har sitt hus några kilometer bort. När hon ryktesvägen fick höra att Mats funderade på att skapa en litteraturfestival, gick hon dit genom skogen, knackade på och föreslog de skulle göra det tillsammans.

– Vi märkte snabbt att vi har samma syn på vad vi vill göra, säger Mats Jonsson. Bjuda in författare vi beundrar och inspireras av, med viss betoning på Norrland, men absolut inte enbart. Festivalen ska ha utblick mot grannländerna och resten av världen. En fest för både människor i trakten och de som vill resa hit.

Mats Jonsson och Tove Alsterdal är grundarna till Ådalens Litteraturfestival. Foto: Frida Sjögren.

Sandslån är en viktig plats i Ådalens industrihistoria, här låg Europas största timmerskilje under flottningsepoken. Idag är de gamla arbetarbostäderna renoverade och fungerar som vandrarhem, campingplats, museum och café. Under två dygn ska platsen krylla av författare i samtal över genregränserna, litteratur och läsare, musik och happenings.

– Det ska hända något överallt, hela tiden, som en musikfestival för litteratur, säger Mats Jonsson.

– Att festivalen äger rum på en campingplats gör ju bara saken bättre. Besökare kan ta med sig tält eller husbil och bo på området.

Program Ådalens litteraturfestival

Programmet tar form under våren, men klara namn är författarna:
Sasja Filipenko från Belarus, Åsa Larsson, Marit Kapla, Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén från Helsingfors, norske Aslak Nore, Andrea Lundgren, Mikael Yvesand, Sara Strömberg, Elin Anna Labba, Bo R Holmberg, David Väyrynen samt den internationellt hyllade serieromanförfattaren Anneli Furmark. Som moderatorer gästar Yukiko Duke och Jessica Gedin, från SVT:s Babel.

Ådalens Litteraturfestival äger rum 11-12 augusti 2023.
Mer information på www.adalenslitteraturfestival.se, där biljettförsäljningen startar den 12 december.

Följ också festivalen på Facebook och Instagram.

Sara Strömberg Ådalens litteraturfestival

Lite extra roligt tycker vi på Nestorville att det är att Sara Strömberg är en av de första författarna att bli bokad till Ådalens Litteraturfestival.

”I prisbelönta debuten Sly steg hon fram som en lika brutal som kärleksfull skildrare av den norrländska glesbygden. Sara Strömberg skriver spänning, men framför allt gestaltar hon liv och människor i byarna i skuggan av Åre. Uppföljaren Skred utsågs till bästa svenska kriminalroman 2022.”

Nestorville producerar bokomslag och hemsida till Sara Strömberg »