Skinn - en kriminalroman av Sara Strömberg. Formgivning: Nestorville

Bokomslag för Sara Strömbergs Skinn

Att kalla inledningen av Sara Strömbergs författarkarriär för en succé känns som en lätt underdrift.

Hon blev för debuten Sly utsedd till ”Årets deckardebutant 2021” av Svenska Deckarakademin. Nominerad i Adlibrispriset, CrimeTime Award och i ”Årets bok”. Lägg till det hyllningar i DN, TV4, SVT och SVT’s Babel och mängder av tidningar, bloggar och poddar. 

Men det var inte stopp där. När uppföljaren Skred kom ut bara ett år senare vann den priset ”Årets bästa svenska kriminalroman”, blev nominerad i Glasnyckeln för bästa nordiska kriminallitterära verk och har även den hyllats av alla från Lotta Olsson i DN till Leif GW Persson i TV4. 

Och det var inte bara Sverige som blev intresserade – serien om Vera Bergström är hittills såld till 7 länder (Norge, Finland, Danmark, Holland, Tyskland, Frankrike och Grekland). Först ut med släpp var Norge som hösten 2023 släppte Sly under namnet Skygger som gick rakt in på mest sålda-listan i Norge. 

Som grädde på moset såldes även fimrättigheterna för serien till produktionsbolaget YellowBird. En svårslagen start med andra ord.

Och nu är releasedatumet satt för bok nummer tre i serien. Den 23 oktober 2023 kommer Skinn.

Omslaget

Precis som omslagen till Sly och Skred har vi haft det stora nöjet att få formge även Saras tredje bok.

Omslaget bygger denna gång på en bild av fotograf Göran Strand som precis som tidigare också tagit Saras nya pressbilder. Motivet är Tväråklumpen i Jämtlandsfjällen i vinterskrud. Hundra procent jämtländskt alltså – inifrån och ut! 

författare sara strömberg - sly
Skred av Sara Strömberg

Skinn av Sara Strömberg

VEM JAGAR OCH VEM ÄR VILLEBRÅD?

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och han är fortfarande farlig.

SKINN släpps på Modernista Förlag 23 oktober 2023

Foto: Göran Strand